Taringa House

Taringa House, originally a worker’s cottage is located along Stanley Terrace, a traditional street lined with character housing. The program, driven by the desire to accommodate the majority of family activity within the addition, has generated two juxtaposed but contrasting building forms defined in this text as the ‘old’ and the ‘new’.

Pragmatically, the ‘old’ cottage functions as an entrance from street level to Taringa House, also accommodating a guest bedroom, bathroom and overflow living space. The ‘new’ addition is the core of everyday living in the house. It contains the kitchen, main living area, dining and bedrooms. The existing cottage and the addition are articulated as separate identities. The cottage retains its principal role of addressing the street and tying into the existing street fabric.

The addition faces the rear of the Taringa House site and celebrates the landscape. The functions of the old and the new remain distinct; public and private, street and backyard, visitor and family, entry and living. The cottage retains much of its original detail, whilst the addition is contemporary in form, and not immediately apparent from the street. Connecting the two contrasting building forms, a circulation spine creates a ceremonial entrance from the existing cottage.

Taringa House was built with environmental sustainability in mind. Natural lighting is emphasised by the design of the main living area, which provides a large south facing glazed area and terraced roofs beyond, with a high level of transparency (roofed terrace is double skin construction to minimise heat gain).

The large areas of glazing are protected by external operable aluminium louvre walls that can be opened or closed. These allow the glass at Taringa House to be in shade during summer and a “second skin to the terrace”. Articulation in plan forms allows cross flow ventilation to all bedrooms through numerous glazed louvres. Materials are all natural with long term low maintenance a key element in selection.

For example, fibre cement sheeting is homogenous in composition at Taringa House, hence not requiring any ongoing maintenance. A 10,000 L water tank provides the capacity to recycle water from rainfall, which has been plumbed to secondary house fixtures and the garden.

< Back

Taringa House

Opening the Gates to the Benefits of Green Design

The monthly media release of the Property Council of Australia, in Hunter, had two key themes revolving around the topic of green innovation. The first was to use green innovation as the major driver of developments with medium density and the other was to use it as a method to open up the regional land supply. >

Australia’s Newest Trends of Multi-Residential Architecture

Trends in multi-residential building include place making and the micro climate of tall structured buildings. Here are some insights on the multi-residential trends that are currently prevailing in Australia: >

Our Profile

At Loucas Zahos, it is our approach that sets us apart – quality with commercial success. As a results driven service, ideas are our currency and a challenge always represents the opportunity for strategic growth and design. It is this mind-set that has enabled us to continually break new ground and remain at the forefront of our industry for more than two decades. >